کانتینر محفظه ای فلزی است که در آن محموله ها چیده می شود که انواع کانتینر ساخته شده است که با وسایل نقلیه مختلف از جمله کامیون، قطار، هواپیما و … به مقضد مورد نظر حمل می شود. اصولا یک کانتینر به معنای یک ظرف اعم از یک جعبه، کیسه، سبد یا سایر چیزها است که میتواند کالاها یا بسته های کالا را برای اهداف یکسانی نگهداری کند. البته به محض اینکه این واژه در این مقوله جدید حمل و نقل دریایی و حمل و نقل چند نوعه به کار رفت، استاندارد کردن تعریف آن اجتناب ناپذیر شد. بدین ترتیب انواع کانتینر در انواع شکل، اندازه و ویژگیهای مادی به صورت استاندارد در آمد.
حمل و نقل قبل از پیدایش کانتینرها
برای قرن های متمادی بشر کالاهای مورد نیاز خود را اعم از پوشاک، مواد غذایی و پنبه و … را از طریق دریا جا به جا کرده است.اما با توجه به نبودن هیچ گونه استاندارد مناسبی این روند بسیار کند و آهسته بود به طوریکه برخی از این جا به جایی ها سالها به طول می انجامیده تا به مقصد برسد.
بعدها برای حمل کالا آنها را در کامیونها و یا قطار بارگیری و به بنادر حمل می کردند ، سپس بار از کامیون یا قطار تخلیه و در کشتی بارگیری می شد.این فرآیند بارگیری بسیار زمان بر و پر زحمت بود، از طرفی ظرفیت حمل کالا با کامیون پایین بود به همین سبب انتقال کالاها به بنادر تا چندین روز پیاپی به طول می انجامید.
با پیدایش کانتینراسیون، در همان ابتدا کالاها در کانتینر قرار داده و به بنادر ارسال می شد، سپس کشتی ها بسته به میزان ظرفیت بارگیری می شدند.
باور عموم بر این است که کانتینراسیون یک روش حمل و نقل جدید است، اما در واقع حمل و نقل با کانتینر از حدود سال 1830 در آمریکا و انگستان وجود داشته که برای حمل و نقل سنگ معدن، ذغال سنگ و … استفاده می شده است. تفاوت انواع کانتینر با نمونه های امروزی در ابعاد و ظرفیت آنها بوده که حداکثر ظرفیتشان 5 الی 10 تن بوده است.
مالکوم مکلین چه کسی بود؟
حمل و نقل دریایی که توسط کانتینرها امروزه انجام می شود در نیمه دوم سال 1950 توسط Malcom mclean اختراع شد و بعدها او را پدر کانتینراسیون نامیدند.
مالکوم مکلین در سال 1914 در کارولینای شمالی متولد شد. دوران کودکی او در مزرعه پدری گذشت و پس از اتمام مدرسه او چندین سال سخت کار کرد تا توانست یک کامیون دست دوم خریداری کند.او در سال 1934 تجارت حمل و نقل خود را با 5 کامیون گسترش داد. یک روز زمانیکه درکنار اسکله منتظر تخلیه بار پنبه از کامیونش بود متوجه کندی عملیات تخلیه بار توسط کارگران شد، او تصور کرد که این وضعیت اتلاف زمان و سرمایه می باشد، سپس این ایده به ذهنش رسید که اگر به جای تخلیه و بارگیری کامیونها اين امكان وجود داشت كه خود كاميون را با كمي تغيير و اصلاح تخليه و بارگيري كرد چقدر اين فرآيند راحتتر، سريعتر و به صرفه تر خواهد بود.
او در سال 1955 با همکاری مهندس Keith Tantlinger اولین نمونه از کانتینر های امروزی را طراحی کردند. این کانتینر از جنس فلز ضد زنگ با مقاومت بالا، کاملا انعطاف پذیر دارای قفل و بست محکم که سبب چلوگیری از سرقت کالا ها می شد. طراحی آن بدان گونه بود که عملیات تخلیه و بارگیری را بسیار آسان و کاربردی می کرد.
سرانجام او وارد بازار کشتیرانی شد و در همان سال در خطوط کشتیرانی خودش برای اولین بار 58 کانتینر 35 فوت را بر روی عرشه یکی از کشتی هایش حمل کرد.
بعد از موفقیت کشتی اول ، در سال 1957 این تعداد به شش کشتی افزایش داده شد. اینبار کشتی ها به جرثقیل هایی مجهز شدند که می توانست کانتینرها را از اسکله بلند کرده و درون کشتی قرار دهد.کشتی های مذکور توانایی حمل 226 کانتینر 35 فوتی را داشتند.
در سال 1960 یک کشتی کالابر توسط شرکت کشتیرانی مکلین از نیویورک به ونزوئلا سفر کرد که تبدیل به اولین کشتی کانتینر در عرصه بین المللی شد.
سال 1966 مالکوم مکلین با شناسایی بندر روتردارم اولین بندر کانتینری را در اروپا پایه گذاری کرد.
کانتینر از لحاظ ابعاد
انواع کانتینر از نظر ابعاد برحسب فوت مشخص می شود. کانتینرها دارای اندازه های 10، 20، 30و40 فوت هستند که رایج ترین آنها کانتینر20 فوت و 40 فوت می باشند.
البته توجه داشته باشید در حال حاضر از کانتینرهای 45 فوتی در خطوط کشتیرانی استفاده می شود. انواع کانتینر ها دارای کاربرد مختلفی هستند که در حمل و نقل سنگ معدن، سنگ آهک و در حمل و نقل های دریایی مورد استفاده قرار می گیرد.
طبقه بندی کانتینر از لحاظ ابعاد
1.کانتینر 10 فوت
2.کانتینر 20 فوت
3.کانتینر 40 فوت
4. کانتینر 40 فوت High Cube
کانتینر 10 فوت
کانتینر 10 فوت دارای ابعاد 3*2.5 متر با ارتفاع 2.60 متری معروف به کانتینر 3 متری می باشد که برای انبار کالا گزینه مناسبی به شمار می آید.
کانتینر 20 فوت
کانتینر 20 فوت دارای ابعاد 6*2.5 متر با ارتفاع 2.60 متری می باشد که برای انبار کالاها و جا به جایی کالا کاربرد دارد.
کانتینر 40 فوت
کانتینر 40 فوت دارای ابعاد 12*2.5 با ارتفاع 2.60 متر می باشد. این کانتینر در صنعت حمل و نقل نسبت به انواع دیگر پرکاربردترین است.
کانتینر 40 فوت HIGHCUBE
کانتینر HighCube در ابعاد 12*2.5 متری با ارتفاع 2.90 متر عرضه می شود، تمایز این کانتیرها با کانتیر 40 فوت در ارتفاع آن می باشد که به همین سبب به کانتینر بلند نیز معروفند. این نوع کانتینر برای حمل کالاهایی با ارتفاع بلند به کار می روند.
بررسی دستاوردهای مهم کانتینر و کانتینراسیون از زمان پیدایش تا به امروز میپردازیم:
– سرعت بارگیری تا قبل از پیدایش کانتینراسیون 1.3 تن در ساعت بود که امروزه به بیش از 30 تن در ساعت میرسد.
– کاهش 90 درصدی هزینه های حمل و نقل دریایی
– در حال حاضر انواع کانتینر که به 20 میلیون نوع می رسد در سراسر دنیا وجود دارد که سالانه 200 میلیون حمل و نقل دریایی با کانتینر صورت میگیرد.
– امروزه بیش از 90 درصد حمل و نقل های دریایی با کانتینر انجام می گیرد.
اکنون که بیش از نیم قرن از آن تاریخ می گذرد کانتینر نه تنها در حمل و نقل دریایی بلکه در حمل و نقل هوایی و زمینی در سراسر جهان بسیار کاربرد دارد.
مزایای حمل با کانتینر
۱- کاهش خسارت ناشی از شکستگی ٬ خراب شدن یا سرقت مورد بیمه
۲- کاهش هزینه های بسته بندی ٬ تخلیه و بارگیری کالای مورد بیمه
۳- حمل یکجای مورد بیمه در کانتینر با توجه به ظرفیت آن
۴- حمل با کانتینر امکان تحویل کالا را از محل تولید به مصرف ممکن میسازد (Door to Door)
۵- حمل با کانتینر سرعت کار بار گیری و تخلیه را افزایش می دهد.
مزایای یکپارچه سازی کالا در حمل با کانتینر
۱- حذف جابجایی سنتی کالا از سیستم حمل و نقل
۲- حداکثر بهره گیری از فضای مفید وسایل حمل
۳- تسهیل در آماده سازی کشتی برای عملیات بارگیری و تخلیه
۴- ممانعت از بارگیری اضافی(Over storage) در وسیله حمل
۵- ایجاد ایمنی و تعادل بهتر و سریعتر در کشتی
۶- کاهش مبادله اسناد مربوط به کالا که باعث وقفه و معطلی در عملیات بارگیری و تخلیه می گردد.
انواع کانتینر:
- کانتینر کالای خشک(نرمال)(Normal Container)
2.کانتینر یخچال دار(دارای سیستم خنک کننده) (Refrigerator Container )(Reefer)
3. کانتینر عایق بندی شده(Insulate Container)
4. کانتینر حرارتی(Heated Container )
5. کانتینر روباز (Open top Container)
6. کانتینر پهلو باز(Open side Container)
7. کانتینر رو و پهلو باز(Open top-open side Container)
8. کانتینر مخزن دار(Tank Container)
9. کانتینر تهویه دار (Ventilate Container)
10. کانتینر تاشو
11. کانتینر مخصوص حمل گاز فشرده
۱۲ .کانتینر های کفی (Platform containers)
13. کانتینر حمل خودرو
14. کانتینرهای حمل حیوانات و احشام
15. کانتینرهای مسطح
1. کانتینر کالای خشک(نرمال)(Normal Container)
از بین انواع کانتینر این مدل از پرکاربردترین و رایج ترین آن ها می باشد که عموما در ابعاد 20 و 40 فوتی مورد استفاده قرار می گیرد.
2.کانتینر یخچال دار(دارای سیستم خنک کننده) (Refrigerator Container )(Reefer)
همان طور که از اسم آن پیدا است این کانتینر دارای سیستم خنک کننده (متحرک یا ثابت) است و برای محموله هایی که امکان فاسد شدن دارند از جمله مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرند.
روش های متفاوتی برای خنک نگه داشتن کانتینر وجود دارد که از جمله ی آن ها می توان به استفاده از گازهای خنک کننده اشاره کرد.
البته از مایع خنک کننده هم استفاده می شود ولی این روش گران است و کمتر از آن استفاده می شود.
3. کانتینر عایق بندی شده(Insulate Container)
ساختمان این نوع از انواع کانتینر از مواد عایق تشکیل شده تا از ورود گرما و سرما یا تبدیل سرما به گرما ممانعت شود. لذا این کانتینرها برای حمل مواد دارویی و گوشت منجمد و … بسیار پر کاربرد هستند
4. کانتینر حرارتی(Heated Container )
این کانتینر مجهز به عایق بندی دیواره ها و سقف بوده و یک موتور گرم کننده نیز دارد و به همین دلیل کانتینر حرارتی نامیده می شود.
5. کانتینر روباز (Open top Container)
از این کانتینر نیز همانند نوع اول برای کالاهای خشک استفاده می شود با این نوع تفاوت که به جای سقف فلزی از یک پارچه کرباسی به عنوان سقف استفاده می شود.جنس دیواره ی این کانتینر از استیل موج دار و کف آن چوبی است. کاربرد این نوع حمل برای کالاهایی با بسته بندی نامشخص است مانند شن،ماسه،حبوبات و …
6. کانتینر پهلو باز(Open side Container)
در قسمت پهلوی این نوع کانتینر یک یا چند درب بازشوی بزرگ وجود دارد و مزیت آن نسبت و سایر انواع کانتینر در سهولت بارگیری آن است.
7. کانتینر رو و پهلو باز(Open top-open side Container)
این نوع کانتینر هم مانند رو باز یا پهلو باز کاربرد خاص خود را را دارد و در واقع ترکیبی از این دو نوع است.
8. کانتینر مخزن دار(Tank Container)
به منظور جابه جایی مایعات خطرناک و یا معمولی و همچنین گازها از این دسته از انواع کانتینر که بدنه آن ها تک جداره یا دو جداره می باشد، استفاده می شود. از لحاظ ارزشی، در زمره ی کانتینرهای فوق العاده گران قیمت جای گرفته و حفاظت و نگهداری آنها، به دلیل خطراتی که ممکن است متوجه کالاهای خاص درون آن شود، از اهمیت بالایی برخوردار است.
9. کانتینر تهویه دار (Ventilate Container)
کالاها یا موادی که برای خراب نشدن نیاز به تهویه دارند اغلب از این کانتینر برای بارچینی آن ها استفاده می شود.از این رو برای حمل کالاهایی مانند قهوه و لوبیا ((coffee and beans از کانتینر تهویه دار استفاده می کنند و همین باعث شده است کانتینر تهویه دار به کافی کانتینر(coffee container) مشهور شود.
10. کانتینر تاشو
این دسته از کانتینرها دارای کاربرد بسیار کمتری نسبت به انواع دیگر کانتینرها هستند. اما مزینی که دارند این است که با توجه به قابلیت تا شدن فضای کمتری را نسبت به سایر مدل ها اشغال می کنند.
11. کانتینر مخصوص حمل گاز فشرده
شکل این کانتینر نیز مانند استوانه است و برای حمل گازها از آن استفاده می شود.
۱۲ . کانتینر های کفی (Platform containers)
ساختار این کانتینر ها از یک کفه و دو دیواره تشکیل شده است که در صورتی که از آن استفاده نشود می توان دیواره ها را بر روی کفه اصلی جمع نمود. این مدل ساده ترین نوع کانتینر است و از آن بیشتر برای جابه جای کالاهایی استفاده می شود که تغییرات آب و هوایی و باران تاثیرات چندانی بر روی آن نگذارد. برای مثال می توان با استفاده از این مدل کانتینر وسایل نقلیه مانند ماشین ها و یا سازه های صنعتی را جابه جا نمود. همچنین به دلیل باز بودن دو طرف این کانتینر می توان تجهیزاتی با عرض بیشتر از عرض کانتینر را نیز توسط آن جابه جا نمود.
13. کانتینر حمل خودرو
به منظور حمل و جابه جایی اتومبیل ها در فاصله های طولانی به کار برده می شود و از لحاظ رعایت ابعاد نرمال و استاندارد جهانی، دارای محدودیت ارتفاع می باشد که بنا به به طول آن برای کانتینرهای 20 فوت ، قابلیت حمل یک خودرو و برای کانتینرهای 40 فوتی حداکثر قابلیت حمل، دو خودرو می باشد.
14. کانتینرهای حمل حیوانات و احشام
این کانتینرها دارای دریچه ای در قسمت طولی یا عرضی خود هستند که موجب رفت و آمد و تعویض هوای داخل کانتینر می گردد و لذا امکان حمل و نقل حیوانات و احشام زنده را فراهم میسازد.در سطح پایینی کانتینر هم دریچه های ویژه ی نظافت تعبیه شده است که مجهز به ادوات جانبی از جمله آب و غذا به منظور تغذیه حیوانات در سفرهای طولانی مدت می باشد.
15. کانتینرهای مسطح
در این نوع کانتینرها، بارگیری کالا در سطح تحتانی آن انجام گرفته و بعد از مهار، آماده جابه جایی و حمل می شود.برای حمل و نقل محموله های سنگین از جمله بار آهن و فولاد و یا حتی ماشین آلات به کار برده می شوند.
خسارات وارده به کانتینر بر مبنای محل ایجاد خسارت
در ترمینا لها ۶۰ درصد
درجاده ها ۱۵ درصد
در راه آهن ۱۵ درصد
در دریا / کشتی ۱۰ درصد
در هواپیما تقریبا ناچیز
خسارت وارده به کانتینر بر مبنای محل اصابت
سقف کانتینر ۳۰ درصد
دیواره های کانتینر ۱۵ درصد
در کانتینر ۱۵ درصد
کف کانتینر ۱۵ درصد
سایر جاهای کانتینر ۲۵ درصد
خسارات وارده به کانتینر بر مبنای عامل خسارت
بی مبالاتی در جابجایی ۵۰ درصد
بی توجهی درانبار داری و بستن آن روی کشتی ۲۵ درصد
فشار های بیش از حد هنگام حمل و نقل شامل بدی شرایط جوی ۱۰ درصد
سایر عوامل از جمله ضعف بدنه کانتینر ۵ درصد
بیمه بدنه کانتینر
بیمه مسئو لیت وارده به اشخاص ثالث که ناشی از جابجایی کانتینرباشد
بیمه مسئولیت متصدی حمل
حمل باکانتینر تا حدود بسیار زیادی باعث کاهش خسارت ناشی از دله ـ دزدی (pilfrage )کالا در مسیر حمل یا در ترمینالها و مبادی ورود و خروج شده است.اما همیشه این خطر وجود دارد که کانتینر به سرقت برده شود. بررسی خسارات ناشی از حمل و نقل کالا با کانتینر ارقام زیر را نشان می دهد .
برای سفارش انواع کانکس ها می توانید با کانکس راسا در ارتباط باشید.
بدون دیدگاه